Foto: Carl-Johan Utsi
Världsarvet Laponia är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Landskapet har formats i samspel med en levande samisk tradition där man under lång tid har bedrivit renskötsel. År 1996 utsåg UNESCO Laponia till världsarv för både sin kultur och sin natur. Ett område så unikt att det är viktigt för hela mänskligheten att skydda och bevara det för kommande generationer. Laponia är ditt, vårt och världens arv. Fyra av Sveriges 29 nationalparker ligger i Laponia. Det är Sarek, Padjelanda/Badjelánnda,Muddus/Muttos och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalparker. Dessutom omfattar världsarvet naturreservaten Sjávnja och Stubbá, samt områdena Tjuoldavuobme (Tjuoltadalen), Ráhpaäno suorgudahka (Látjávrredeltat) och Sulidälbmá. Tillsammans täcker de stora skogarna, fjällen och de vida myrarna 9 400 kvadratkilometer inom Jokkmokks och Gällivares kommuner.
Nationalparker
Padjelanta/Badjelánnda
Frodigt och rikt
Padjelanta/Badjelánnda är Sveriges största nationalpark. Nationalparken ligger mellan Sareks dramatiska toppar och dalar och de norska gränsfjällen. Namnet på området är samiskt och betyder ”det högt belägna landet”. Här finns mjukt formade fjäll och mycket rik växtlighet på kalkhaltig mark. I nationalparken kan du hitta mer än 400 olika växtarter. Markerna är sommarbetesland för samebyarna Tuorpon, Jåhkågaska tjiellde och Sirges. I de tre stora sjöarna Virihávrre, Vásstenjávrre och Sáluhávrre i väster finns stabila stammar av röding och öring som ger ett generöst skafferi för de som bor här.
Foto: Carl-Johan Utsi
Sarek
Trånga dalar och höga toppar
I Sarek finns sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan 100 glaciärer. Det är krävande att här och många bäckar kan vara svåra att ta sig över. Det finns varken markerade leder eller övernattningsstugor.
Nationalparken är känd för sina stora älgar och de många rovdjuren. Renarnas vandringar har ristat in stigar i de frodiga dalbottnarna. Här betar samebyarna Sirges, Jåhkågaska tjiellde och Tuorpon sina renar sommartid. Det är viktigt att inte skrämma renarna. Om du kommer i kontakt med en flock så håll dig stilla. Sätt dig och vänta på att renarna passerar eller gå runt de betande djuren för att inte störa.
Foto: Carl-Johan Utsi
Muddus/Muttos
Gamla skogar och stora myrar
Muddus/Muttos nationalpark är de gamla skogarnas och de stora myrarnas land. Nationalparken inrättades och består av 493 kvadratkilometer skogs- och myrlandskap. Muddus/Muttos är sommarbetesland för Gällivare skogssameby och vinterland för Unna tjerusj och Sirges. Tillsammans med naturreservaten Stubbá och Sjávnja bildar nationalparken landets största sammanhängande myrland. Leden Muttosbálges går igenom stora delar av området och stugorna i är öppna året om.
Foto: Carl-Johan Utsi
Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke
Urskog och fjällmassiv
Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke blev utsedd till nationalpark 1909. Nationalparken är en av Europas första. Här finns fjällhedar, glaciärer, gröna fjällbjörksluttningar och tallurskog. Nationalparken är betesland för samebyarna Sirges och Unna tjerusj. Den relativt snöfattiga och blockiga terrängen är också hem för många rovdjur. De fem mäktiga fall som tidigare dånade ner i sjön Láŋas var en enorm turistattraktion och gav nationalparken sitt namn. Vid dämningen av sjösystemet försvann fallen. Nationalparkens gränser ritades om så att dammar och kraftverk hamnade utanför. Regleringsmagasinet Áhkkajávrre delar området som i norr avslutas med den djupa Dievssávágge, känd som Sveriges vackraste dalgång. Bilvägen in gör Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke till ett av världsarvet Laponias mest besökta områden. Stuor Muorkke betyder ”landet mellan två sjöar”.
Naturreservat
Sjávnja
Urberggrund och gammelskogar
Naturreservatet Sjávnja rymmer landskapstyper från högfjäll i väster till landets största myrmarker i öster. Här finns urberggrund som är över 2 miljarder år och gammelskogar av gran och tall. Under maj och juni finns här fler än 150 fågelarter. De bor i varmare länder på vintern men återvänder hit där de lever skyddade och har gott om mat. Om du är uppmärksam kan du se sångsvanar, änder, vadare, örnar eller pilgrimsfalkar. Under vår och höst betar samebyarna Unna tjerusj och Bastes renar på de vidsträckta myrarna.
Stubbá
Lågfjäll och våtmark
Stubbá ligger som en bro mellan det väldiga naturreservatet Sjávnja och Muddus/Muttos nationalpark. Här finns en arkipelag av skogsholmar, urskog, lågfjäll och tallbackar utspridda över en enorm våtmark. På bergssluttningarna finns barrskog och högre upp kring topparna ligger bårder av fjällbjörkskog. Gammelskogen i Stubbá utgör fint rastbete samebyn Unna tjerusj renar eftersom det finns gott om den eftertraktade hänglaven. Snötäcket i april oftast är tjockt och bär renen. Hänglaven i trädens grenar är då åtkomlig för djuren. Förekomsten av hänglav är viktig under den här tiden eftersom renen inte kommer åt den markväxande laven.
Foto: Carl-Johan Utsi
Naturum Laponia – Porten till världsarvet
Naturum Laponia är besökscentrumet för hela världsarvet. Här berättar bi hela vår historia. Kom hit för att lära dig om vad Laponia är och varför det här området är ett världsarv. Lär känna fjällen, skogarna och myrarna. Följ årstidsväxlingarna och få insikt i varför renen står mitt i den samiska kulturen. Naturum Laponia invigdes i september 2014. Det här är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Du får lära dig mer om allt det här, men inte minst får du en ingång till hur du ska upptäcka det 9 400 km2 stora världsarvet på egen hand. Varje plats bär på minnen. Under ditt besök lämnar du också ditt och blir en del av Laponia.
Foto: Jann Lipka
Varmt välkommen att upptäcka vårt världsarv.
Platsen för naturum valdes av samebyn Unna tjerusj. Lokalbefolkningen gav sitt samtycke till placeringen och det är en plats där verksamheten inte kommer att störa rennäringen.
Allt det här och lite till
Utställning. Café. Guidningar. Turer. Butik. Bildspel. Stigar. Barnaktiviteter. Experimentverkstad.
Så här hittar du
Naturum ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Platsen är mest känt som Stora Sjöfallet, men Viedás eller Stuor Muorkke är de samiska namnen för området. Från det att du har svängt av från väg E45 strax norr om Porjus är det 92 km till naturum.
Kontaktuppgifter
Växel Laponiatjuottjudus
Växel: +46 (0)971-55 500
Naturum Laponia
Tel: +46 (0)973-220 20