Inlägg märkta "småland"

25

maj

Åsens by – Sveriges första kulturreservat!

Asens_by680
Foto; Yvonne Frösslund, copyright

På Åsens by har vi stannat tiden vid anno 1900 för att kunna visa dig hur livet på landet kunde se ut just då.

Här kan du ströva runt på egen hand eller delta i olika aktiviteter som ordnas, året runt. Jordbruk med hästkraft, arbetet med djuren, brödbak och stortvätt i brygghuset. Vandra genom det vackra landskapet och njut av lugnet och de vackra vyerna.

Tillgängligt under hela året

Reservatet är tillgängligt hela året, fri entré. Under sommarsäsongen är vår handelsbod öppen, med hantverk och varor från trakten, även Åsens egna produkter från trädgårdar och odlingar. Kaffestugan serverar mat och kaffe med smaker från Småland och med närproducerat som signum.

Läs mer på http://www.asensby.com/

12

januari

Naturupplevelser i Småland – attraktivt för utländska turister!

Ekskogen_Visingso_640
Bilden; Ekskogen på Visingsö är Sveriges största sammanhängande ekskog. Visingsö ingår i biosfärområdet Östra Vätterbranterna, Fotograf/Källa:Simon Jonegård

Tre av fyra utländska turister som är på semester i Småland ägnar sig åt en eller flera olika friluftsaktiviteter. Det visar de två olika undersökningar som destinationsmarknadsorganisationen Smålands Turism har låtit genomföra sommaren 2012. De mest populära aktiviteterna är vandring, cykling och paddling.

paddling
Foto/Källa; www.smalandsbilder.se 

Läs mer på vår systersajt ListitSweden.se här!

20

oktober

Kosta Boda Art Hotel vann Stora Turismpriset 2012


Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel, Fotograf/Källa:Kosta Boda Art Hotel

Den upplysta, koboltblå Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel är skapad av den välkände designern Kjell Engman. I detta lugna vatten simmar det oväntade fiskar, flaskorna lutar och de vackra stalaktiterna hänger gnistrande ned från taket. Han arbetar ofta med större installationer och är flitigt anlitad både nationellt och internationellt.

I samband med gårdagens Turistgala delades det prestigefyllda priset ut. Att det gick till Kosta Boda Art Hotel motiverade juryn bland annat med det innovativa tänkande man använt för att förädla ett kulturarv och ett hantverk till en intressant designupplevelse.

Konkurrensen var tuff med bland andra Almedalsveckan, Akvarellmuseet och Kronocamping Böda Sand som medtävlande. Förra året gick priset till Fotografiska i Stockholm och nu stod det småländska designhotellet på tur. Det ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet som bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

– Vi är väldigt stolta över att ha vunnit Stora Turismpriset 2012 i årets hårda konkurrens och ser priset som ett bevis för att det går att modernisera ett kulturarv till den moderna människan, säger Anders Warga från marknadsavdelningen på Kosta Boda Art Hotel.

Vårt mål och stora förhoppning är att priset leder till att stärka varumärket Kosta Boda Art Hotel och Glasriket såväl nationellt som internationellt.

– Vi ser även utnämningen som ännu ett steg i utvecklingen av Kosta från en bruksort till en destination med unik miljö, service och interaktiva upplevelser utöver den redan erkänt världsledande konstglastillverkningen och designen, fortsätter Anders Warga

På hotellet bor man i symbios med glaset. Glasbar, reception spa, matsal, de drygt hundra rummen – alla är de designade av sju olika, världsberömda designers. Det färdigställdes sommaren 2009 och ägare är New Wave Group.

Varje år nominerar de regionala turismorganisationerna kandidater till Stora Turismpriset. I år nominerade Destination Småland Kosta Boda Art Hotel.

– Otroligt roligt att de vann! Det sätter en positiv prägel på hela Småland och på Glasriket framförallt. Nu jobbar vi alla vidare med målet att fördubbla omsättningen inom besöksnäringen till 2020 enligt den nationella strategin, säger Lena Stävmo, VD på Destination Småland.

Priset, som består av 100 000 kronor, delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism där Tillväxtverket är huvudman och motiveringen lyder.

”Pristagaren av Stora Turismpriset 2012 har med förnyande och innovativt tänkande förädlat ett djupt rotat kulturarv och hantverk genom att skapa en ny designupplevelse som uppmärksammats nationellt och internationellt.

Pristagaren har visat hur en stark och medveten satsning på en ny turistprodukt kan bidra till att stärka en turistdestination och till att förstärka, förnya och expandera ett tidigare starkt industriellt varumärke, en riktig nationalklenod. Pristagaren samverkar och samarbetar med andra företag och turismaktörer på sin destination och är en drivande motor för utveckling och kunskapsspridning om destinationens kärnverksamhet.”

Läs mer på http://www.kostabodaarthotel.com/