Inlägg märkta "musik"

20

maj

Fotografiska fyller fem år den 21 maj!

Fotografiska2015_640
Bilden; Fotografiska 2015

På torsdag den 21 maj fyller Fotografiska 5 år. Det är då på dagen 5 år sedan Sverige och en av världens största samlingsplatser för Fotografi slog upp portarna för första gången. Då med utställningar av Annie Leibovitz, Vee Speers, Joel-Peter Witkin och Lennart Nilsson.

UTSTÄLLNING
Nick Brandt
On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land
22 maj –13 september

Nick Brandt gjorde stor succé på Fotografiska 2011. Nu är han tillbaka med den avslutande delen i trilogin om Östafrikas hotade djurliv. Bilderna berättar om en skrämmande verklighet. Varje år slaktas 30–35 000 elefanter, noshörningshorn kostar mer än guld och det finns 75 procent färre lejon idag än för tjugo år sedan. Vi reser från drömmen om det som var till mardrömmen vi befinner oss i.

LionBeforeStorm_NickBrandt680
Bilden; Lion before storm. Foto ©Nick-Brandt

Utställningen är en hyllning till en värld som i Nick Brandts sepiatonade bilder tycks komma från en tid då djuren levde i harmoni, obekymrade över den tid vi lever i idag, med skövling av naturresurser, jakt för nöjes skull och ekonomisk girighet.
Med sina intima porträtt av magnifika djur påminner Nick Brandt oss om att världen är skör, trots dess storslagenhet och mångfald. Hans bilder liknar inga andra naturbilder. Här finns inga sensationella jaktscener, Brandt visar upp ett lugn och en värdighet. Möjligen för att han vågar komma nära.
Det är precis som att det finns ett samförstånd mellan Brandt och djuren. Vi ser rynkorna, den väderbitna huden, intensiteten eller nyfikenheten i blicken hos dessa djur.

CalcifiedBat500
Bilden; Calcified-Bat-II. Foto ©Nick-Brandt

Nick Brandt har vigt sitt liv åt att skildra det östafrikanska landskapet. Första gången han kom i kontakt med naturen och djuren var 1996 när han besökte Tanzania. Han återvände 2001 för att börja fotografera och två år senare övergav han sin framgångsrika regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur.
Nu kompletterar han de tidigare verken On This Earth och A Shadow Falls med Across The Ravaged Land. Det här är den avslutande delen i Nick Brandts trilogi över natur- och djurlivet i Östra Afrika. Det är ett slags slutligt testamente, en elegi, till den extraordinära naturen i Östafrika och dess vildavarelser. Utställningen omfattar samtliga tre delar.
Nick Brandt tydliggör en extremt oroväckande utveckling med sina bilder. Djurlivet på en hel kontinent håller på att utplånas, i tron att människor ska leva längre, få ett bättre sexliv, högre status och dekorativa hem, när verkligheten är den motsatta, elefantbetar och noshörningshorn kan omöjligt vara vackrare än på djuren.

ElephantonBare_NickBrandt500
Bilden; Elephant on Bare Earth. Foto ©Nick-Brandt

Några punkter ur program för Jubileumet

Torsdag 21 maj

Kl 18.00-00.00 Fest, mingel och musik i hela huset

Kl 21.00 Förhandsvisning av Nick Brandts utställning
Kl 21.00 På scenen – Emma Larsen
Kl 22.00 På scenen – Anders Wendin (Moneybrother)
Kl 23.00 På scenen – Timbuktu

Denna kväll är entrépriset 300:- (200:- för medlemmar)
Förboka din biljett här

Fredag 22 maj

Kl 09.00 Utställningen med Nick Brandt öppnar

Kl 17.00 Boksignering med Anders Petersen

Kl 18.30 Artist talk – Nick Brandt
Detta artist talk är exklusivt för medlemmar och kostar ingenting extra utöver medlemskapet i Fotografiska Familjen.
Antalet platser är dock begränsat till 250, så först till kvarn gäller.

Se hela programmet för 5-års jubileumet här; http://fotografiska.eu/jubileum/

OM Nick Brandt
Nick Brandt föddes i London 1966. Han utbildade sig på Saint Martin’s School of Art, där han studerade måleri  och film. 1992 flyttade han till USA och började arbeta som musikvideoregissör med artister som Michael Jackson och Moby. När Brandt spelade in Michael Jacksons Earth Song i Tanzania 1995 förälskade han sig i landet och dess fauna. Några år senare påbörjade han sin trilogi. Sedan 2004 har han haft ett stort antal separatutställningar runt om i världen, bland annat i New York, Los Angeles, London, Berlin, Sydney, München,Bryssel, Paris och Fotografiska i Stockholm där han hade sin första stora separatutställning 2011. Han startade Big Life Foundation 2010, en stiftelse som har till uppgift att bevara det unika afrikanska djurlivet och ekosystemet.

Länkar

Fotografiska hemsida; http://fotografiska.eu/

 

2

december

31 dagar med genuin julglädje i Malmö!

ljuspark640
Ljusparken i Malmö – Fotograf Jenny Leyman

I år ska det pysslas, bakas, spelas, sjungas och julstökas i hela 31 dagar på gator och torg i Malmö. Tomten och Tomtemor flyttar in i Julverkstan på Gustav Adolfs torg och gästspelar gör elddansare, körer, vikingar, smeder, tryffelexperter, isskulptör och många andra. En rolig vinterlekplats, en njutbar musikpaviljong och gnistrande ljuspark förhöjer stämningen.

-Julen är en tid för omtanke och gemenskap, säger Petra Elmquist, projektledare på Gatukontoret. Vi vill skapa en mysig atmosfär på Gustav Adolfs torg där alla känner sig välkomna och kan ta del av det som händer tillsammans med andra.

julmarknad640
Julmarknad Södertull – Fotograf, Jenny Leyman

MALMÖJULEN INVIGS 30 NOV KL 16.30

Invigningen bjuder på en sprakande eldshow, akrobatik, western swing och kröning av Malmö Lucia. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh talar.

JULVERKSTAN

I Julverkstan ska det pysslas och bakas under ledning av experter och professionella hantverkare. (Se julprogrammet) Materialen är hållbara, återvinningsbara och ekologiska. Det blir också julgransutställning, Julhjälpendag med hjälporganisationer och en särskild dag då du kan byta och skänka bort julklappar. Good Julmarknad flyttar in den 14-15 dec och Postens tjänst med ”Gör ditt eget riktiga julkort” den 17-20 dec. Öppet: Alla dagar utom 2, 9, 16 & 24-25 dec.

PYSSELSTUGAN

I Pysselstugan arrangeras julpyssel för barn 3-12 år. Barnen får lära sig att göra egna smycken, ljusstakar, hattar, pynt och annat fint i naturmaterial.

Öppen: Alla dagar utom 2, 9, 16 & 24-25 dec.

JULMARKNADEN

Julmarknaden på Södertull har fått ett rejält ansiktslyft i år och bjuder på en hel del nya försäljare. Nytt för i år är att hantverkare, försäljare och produkter byts ut och varierar under hela december (se bifogad förteckning). På marknaden överraskar dessutom vikingar, äventyrare, körer, elddansare med flera. På Gustav Adolfs torg finns två food trucks som serverar modern närproducerad mat.

Öppet: Alla dagar utom mån 2, 9, 16 & 24-25 dec.

MUSIKPAVILJONGEN

I Paviljongen lyssnar du på allt från klassiska visor till jazz, pop, rock, country och körsång. En stor portion humor blir det också när Peter & Viktor står på scenen 1 dec. Andra som uppträder är: Malmö Limelight Chorus (1 dec) Allsångståget med julallsång för barn (1, 8, 22-23 dec), The Original Five (7 dec) Malmö Operas barnkör (13 dec), Indigo (15 & 20 dec) MSO brasskvintett (22 dec) och uPsweden (30 dec).

ANDRA STÄMNINGSHÖJARE

Den 26-30 december finns den interaktiva Ljusharpan i Julverkstan på vilken du kan skapa ljud med hjälp av ljus, eldgruppen Favilla gästar torget och ger ett hänförande ögonblick den 12 dec kl 17.30, den fina ljusparken finns att beskåda och fotografera hela december. Den gammeldags karusellen snurrar ända fram till nyår och varje helg går det att åka häst och vagn och rida på en ponny.

Julfirandet äger rum på och runt Gustav Adolfs torg och pågår 30 november till 30 december. Den 31 december avslutar vi med en stor nyårsfest för hela familjen på Malmö Operas piazza.

Läs om hela Malmöjulen på www.malmotown.com

 

30

januari

Upplev Provence till cykel eller vandring!

Upplev Provence med en aktiv resebyrå, specialiserad på promenader och cykling semester i Provence och franska Rivieran.

Utforska hjärtat av den provencalska landskapet och uppleva sin autentiska kultur.

utsikt640

Läs mer om underbara Provence här på Hittaupplevelse.se!

26

augusti

Spelmansstämma på Skansen – Stockholmsommarens sista stora folkmusikfest!


Fotograf/Källa:Marie Andersson

Lördag den 1 september är det dags för sommarens sista stora spelmanstämma. 180 spelmän och många dansare från hela landet fyller under hela dagen Skansens hus, gårdar och scener med polonias, polskor och polketter. Och en hel massa mer förstås. Stämman smygstartar på Stallet vid Kungsträdgården fredag den 31 augusti med seminarium, buskspel och spel på scenen.

Kom och möt Sofia Karlsson, Peter Puma Hedlund, Lena Willemark, Svante Lindqvist och J P Nyströms, Zornjuryns ledamöter, årets Guldspelman Erik Pekkari, årets Hagström-stipendiat Lelo Nika Jr, Skansens spelmän och många fler! Dessutom blir det inslag av svensk-romsk resandemusik.

För första gången blir det också en särskild stämma för barn och ungdomar. Till Lilla spelmansstämman är alla folkmusiker mellan 7-15 år välkomna!

Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51, 115 93 Stockholm

Läs mer på hemsidan: http://www.skansen.se/