Inlägg märkta "Lucia"

2

december

31 dagar med genuin julglädje i Malmö!

ljuspark640
Ljusparken i Malmö – Fotograf Jenny Leyman

I år ska det pysslas, bakas, spelas, sjungas och julstökas i hela 31 dagar på gator och torg i Malmö. Tomten och Tomtemor flyttar in i Julverkstan på Gustav Adolfs torg och gästspelar gör elddansare, körer, vikingar, smeder, tryffelexperter, isskulptör och många andra. En rolig vinterlekplats, en njutbar musikpaviljong och gnistrande ljuspark förhöjer stämningen.

-Julen är en tid för omtanke och gemenskap, säger Petra Elmquist, projektledare på Gatukontoret. Vi vill skapa en mysig atmosfär på Gustav Adolfs torg där alla känner sig välkomna och kan ta del av det som händer tillsammans med andra.

julmarknad640
Julmarknad Södertull – Fotograf, Jenny Leyman

MALMÖJULEN INVIGS 30 NOV KL 16.30

Invigningen bjuder på en sprakande eldshow, akrobatik, western swing och kröning av Malmö Lucia. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh talar.

JULVERKSTAN

I Julverkstan ska det pysslas och bakas under ledning av experter och professionella hantverkare. (Se julprogrammet) Materialen är hållbara, återvinningsbara och ekologiska. Det blir också julgransutställning, Julhjälpendag med hjälporganisationer och en särskild dag då du kan byta och skänka bort julklappar. Good Julmarknad flyttar in den 14-15 dec och Postens tjänst med ”Gör ditt eget riktiga julkort” den 17-20 dec. Öppet: Alla dagar utom 2, 9, 16 & 24-25 dec.

PYSSELSTUGAN

I Pysselstugan arrangeras julpyssel för barn 3-12 år. Barnen får lära sig att göra egna smycken, ljusstakar, hattar, pynt och annat fint i naturmaterial.

Öppen: Alla dagar utom 2, 9, 16 & 24-25 dec.

JULMARKNADEN

Julmarknaden på Södertull har fått ett rejält ansiktslyft i år och bjuder på en hel del nya försäljare. Nytt för i år är att hantverkare, försäljare och produkter byts ut och varierar under hela december (se bifogad förteckning). På marknaden överraskar dessutom vikingar, äventyrare, körer, elddansare med flera. På Gustav Adolfs torg finns två food trucks som serverar modern närproducerad mat.

Öppet: Alla dagar utom mån 2, 9, 16 & 24-25 dec.

MUSIKPAVILJONGEN

I Paviljongen lyssnar du på allt från klassiska visor till jazz, pop, rock, country och körsång. En stor portion humor blir det också när Peter & Viktor står på scenen 1 dec. Andra som uppträder är: Malmö Limelight Chorus (1 dec) Allsångståget med julallsång för barn (1, 8, 22-23 dec), The Original Five (7 dec) Malmö Operas barnkör (13 dec), Indigo (15 & 20 dec) MSO brasskvintett (22 dec) och uPsweden (30 dec).

ANDRA STÄMNINGSHÖJARE

Den 26-30 december finns den interaktiva Ljusharpan i Julverkstan på vilken du kan skapa ljud med hjälp av ljus, eldgruppen Favilla gästar torget och ger ett hänförande ögonblick den 12 dec kl 17.30, den fina ljusparken finns att beskåda och fotografera hela december. Den gammeldags karusellen snurrar ända fram till nyår och varje helg går det att åka häst och vagn och rida på en ponny.

Julfirandet äger rum på och runt Gustav Adolfs torg och pågår 30 november till 30 december. Den 31 december avslutar vi med en stor nyårsfest för hela familjen på Malmö Operas piazza.

Läs om hela Malmöjulen på www.malmotown.com

 

3

december

Luciafirande på Skansen med Sveriges Lucia!

Amanda Carlshamre, 23 år, från Skara korades till Sveriges Lucia på Skansen den 1 december.


Bilden: Fotograf/Källa:www.sverigeslucia.se

På Luciadagen den 13 december kommer hon och tärnorna tillbaka för ett framträdande på Bollnästorget. Under dagen blir det också Luciatåg i Ordenshuset Brofästet och körkonserter i Seglora kyrka. Lucia firas fram till söndag den 16 december.

I Ordenshuset Brofästet firas Lucia som på 20-talet med barnkörer och Luciatåg. Den 13 december lussas det kl 12, 13:30, 15 och 16:30 och den 14 till 16 december kl 13:30 och15:00.

I Seglora kyrka är det Luciakonsert den 13 december med körer från Grundskolan Metapontum under ledning av Ivetta Irkha kl 12.30, 1415.30 och 17.
Fredag 14 december håller Sollentuna under ledning av dirigent Helena Åhman i luciakonserterna kl 13 och 14.30. På lördagen den 15 december framträder Västerleds ungdomskör under ledning av dirigent Carina Olofsson, och på söndag den 16 december Pueri Catates Chatedralis under ledning av dirigent Elisabeth von Waldstein.


Bilden: Fotograf/Källa:www.sverigeslucia.se

Varför firar vi Lucia? Det kan man få veta mer om i Bollnässtugan torsdag den 13 december, kl 11-18, 14 december, kl 11-15, 15 december, kl 10-16 och16 december, kl 10-16.

Nytt för i år är Luciamarknaden – en mindre torghandel i anslutning till Lucia 2012 på Bollnästorget

Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 93 Stockholm

Läs mer här på Skansens hemsida! 

12

december

Sofia Högmark från Heby blev Lucia 2009

I helgen kröntes 22-åriga Sofia Högmark till Lucia 2009. Kröningen ägde rum på ett fullsatt Bollnästorg på Skansen.
Sofia är född i Silverstaden Sala och växte upp i den närliggande kommunen Heby. Redan som liten älskade Sofia att sjunga och framträda och hon var känd som Hebys lilla sångfågel. Nu har hon korats till Lucia 2009. Kröningen av Sofia Högmark skedde i helgen vid Bollnästorget på Skansen och cermonin leddes av Linda Isacsson.

Lucia2009_SofiaHogmark580
Bilden: Sofia Högmark, Foto: Sveriges Lucia

”Jag är så oerhört stolt och glad över att få vara Lucia och att jag känner mig hedrad över att tillsammans med de andra tjejerna få möjligheten att sprida det budskap som lucia står. Att
dessutom få vara ute och sprida glädje på allt från sjukhus till ålderdomshem ser jag verkligen fram emot“, säger en lycklig Sofia.
Sofia bor och arbetar i Heby kommun inom äldrevården. Hon är även mycket engagerad i att stötta unga tjejer som är i behov av stöd och har från socialtjänsten flera olika uppdrag som kontaktperson.

I framtiden vill Sofia läsa till socionom, med målet att sedan få arbeta som kurator. På Sofias blogg har man hela perioden kunnat följa hennes arbete som kandidat till Lucia på http://www.lucia2009.se/sofia.
”Att omröstningen är slut, innebär inte att vi kandidater slutar samla in pengar till RBU. Vi kommer även i fortsättningen att vara ambassadörer för RBU och alla bidrag som smsas in kommer till nytta. Varje krona räknas.“, säger Sofia.

Söndagen den 13 december kl. 16.00 är det stort luciafirande från Solidenscenen på Skansen under ledning av Agneta Sjödin. Lucia och hennes tärnor färdas sedan med en hästkortege från Skansen via Djurgårdsvägen, Strandvägen, Hamngatan, runt Sergelfontänen vidare till Sveavägen ner på Kungsgatan och sedan upp via Sturegatan till Lidingövägen.

Luciakandidaterna är utvalda för sitt intresse och engagemang för socialt ansvarstagande och kandidaterna arbetar genom Lucia 2009 som ambassadörer för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.
”Personligen gillar jag RBU för att de möjliggör för barn och ungdomar med funktionsnedsättning att träffa andra i samma situation och att deras nära och kära kan få stöttning, råd och hjälp.“

Mer info hittar du på http://www.sverigeslucia.se