Inlägg märkta "göteborg"

17

december

Upplev Göteborg!

När barnen var små tog vi ofta till Göteborg.  Där finns ju blomstrande trädgårdar och växthus, historiska platser, byggnadsminnen och vackra kyrkor och museum. Men att besöka Göteborg utan att besöka Liseberg var aldrig att tänka på.

julb2013_640
Liseberg vid Jultid är ….. magisk!

Liseberg är verkligen småfolkets värld. Här kunde våra ungar få utlopp för sin leklust och äventyrslängtan och många är de glada skratt som kom ur deras barnamunnar. Själv minns man tillbaka till den tiden med glädje och som många andra föräldrar förstår man idag att den tiden, tiden med ens ungar, de stunderna, fastän de kändes små, ändå var de största. Ofta blev det långa dagar eftersom man skulle hinna hitta på så mycket som möjligt på några dagar i Göteborg så det gällde att finna bra och billigt boende. Vi valde alltid SparHotel och då deras hotell på Majorna.

rum640

Det var både ett billigt och bekvämt boende, med närhet till det mesta, med hemtrevlig miljö, sköna sängar att sova ut i och en kraftig, dignande frukostbuffé att njuta av som en bra start på dagen.

buffe

Vi ville ha närheten till Göteborgs centrum och bra möjlighet att parkera bilen. Det fick man verkligen eftersom man parkerar helt kostnadsfritt i deras garage så länge ledig plats finns. Buss och spårvagn finns på nära håll. Det vi också gillar med SparHotel var alla trevliga aktiviteter för stora och små. Som att man fritt fick utnyttja deras fina bastu-och motionsrum….

bastu
Fotograf Therese Björkbacke

… och att man under sommaren öppnar upp lekrum för barnen där föräldrarna samtidigt kan äta frukost och barnen efter frukosten kan roa sig och vi föräldrarna fick en stunds avkoppling.

lekrum

En annan kul grej är att barnen fick en liten present vid incheckningen och att man har en speciell barnmeny där glasspinne alltid ingår! Smarta knep. Det där kom ungarna ihåg och gissa vilket hotell de ville bo på igen nästa gång vi kom till Göteborg? 🙂 Och inte nog med det;  Ungarna hade en egen mini-frukostbuffé med sådant barnen gillar (och når…) Annat som våra barn uppskattade var att hotellet hade en egen huskatt. Hon hette Maja och kunde dyka upp lite var som helst, närsomhelst. Så, vi kan varmt rekommendera Spar Hotel. De får dig att känna dig som hemma!

12

maj

HotellGöteborg.com – Bäst för hotell i Göteborg

Jag bodde i Göteborg på det glada 70-talet. I Kålltorp. Ett villasamhälle inte långt från den populära nöjesparken, Liseberg.

hotellgoteborg_elitehotellliseberg
Foto; Isabell Schulz

Det är en himla kul stad att bo i. Det händer mycket och finns mycket att se och så bara älskade jag deras härliga dialekt. Nu bor man ju inte där längre men det tar inte mycket mer än två timmar med tåg eller bil att ta sig till staden så det blir en del resor dit för att låta ungarna prova alla karuseller och annat kul på Liseberg.

Det brukar bli sena dagar så vi stannar över på något hotell. Då brukar vi använda oss av Hotell Göteborg som förmedlar hotellnätter till Göteborgs alla möjliga hotell. De har även listor med hotell som t.ex. erbjuder barnpassning vilket ju passar bra om man har lite äldre ungar och mamma och pappa vill ha en mysig stund för sig själva på någon flott restaurang i stan.

Det finns ju mängder med hotell-bokningssajer på nätet men tack vare deras samarbetspartner erbjuder de en bästa pris garanti. Vi har alltid varit nöjda med de hotell och bokningar vi gjort via deras sajt. Vill du boka hotell i Göteborg kan jag varmt rekommendera dem. Då hittar du garanterat de billigaste hotellen i Göteborg om det är det du är ute efter. Även de billigaste håller fin standard och vi bokar så gott som alltid dem själva.

Vi brukar ofta använda oss av Elite Park Avenue Hotel, som ligger närma Universum och som har barnpassning.

hotellgoteborg_elitehotell640

Deras familjerum är extra rymliga utrustade med en king size säng och en bäddsoffa för två barn. I deras familjerum finns även minibar, hårtork, vattenkokare, förvaringsbox, internetuppkoppling och tandborst- & rakkit i badrummet.

hotellgoteborg_elitehotellfamiljerum

På rummen finns Lava-Invites-TV som är världens modernaste Hotell-TV lösning med bland annat internet, filmer och mycket mer.

Alla familjerum är ca 39 m2.  Bra med utrymme för busiga ungar!

hotellgoteborg400logga

 

13

november

Är du Sveriges bästa tomte?

jultomten_TjoloholmSlott_640
Jultomten, Foto; Josefine Litfeldt

Under julmarknaden på Tjolöholms Slott den 14-16 och 19-23 november får alla jultomtar fri entré. För att komma in gratis och delta i tävlingen ska tävlingsdeltagaren vara klädd i komplett tomteutstyrsel från topp till tå, t ex röd rock, röda byxor, tomteluva och skägg. Alla tävlingsdeltagare har dessutom chans att vinna julbord för två personer om de tar en selfie iklädd tomtedräkt framför slottet. Tävlingsbidraget ska läggas ut på Tjolöholms facebooksida. Bästa tomten vinner julbord för två personer på Tjolöholms Slott.

Julmarknadstradition för 25000 besökare

Tjolöholms Slotts julmarknad är en av de största i Västsverige. Ett hundratal utställare av hantverk och matdelikatesser samlas på godset varje år för att visa och sälja sina varor. Efter förra årets besöksrekord med nära 25 000 besökare öppnas i år en helt ny julmarknadslokal, i godsets kulturhistoriska stallbyggnad.

Det händer också mycket under julmarknadsdagarna. Jultomten tar emot barnens önskelistor och har godisregn från slottsbalkongen. Det är sång och musikuppträdanden, julvisningar av slottet och trolleri och magi. Varje kväll finns det möjlighet att se den populära eldshowen, en hisnande upplevelse för alla åldrar. Besökarna kan träffa på herrskapet från förr när de julhandlar på marknaden och vid flera tillfällen gästas julmarknaden av olika luciatrupper.

Tjoloholm_640
Tjolöholms Slott, Foto; Thomas Carlén

Öppettider och program

Julmarknaden är öppen 14-16 och 19-23 november, kl 12-20 på vardagar och kl 10-18 på helger. Entré 100 kr vardagar, 140 kr helger, barn upp till 14 år gratis, fri parkering. Av entrépriset går 10 kr till slottets projekt att restaurera rosengången i slottsträdgården.

Fullständigt program finns på tjoloholm.se
Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

2014 firar Tjolöholms Slott 110-årsjubileum! Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Läs mer på tjoloholm.se

9

september

Ola Skinnarmo om Expeditionen Vega!

Vegaexpeditionen_2013
Bilden ovan. Livsupplevelse! Glenn Mattsing låg först och sov. Han blev så till sig att han sprang ut och fotade endast i kortbyxor! Linnéa Grahn jubblar vid ratten! Foto: Ola Skinnarmo med Linnéa Grahn.

Var med på Ola Skinnarmo´s första publika föredrag sedan han kom hem ifrån Grönland och Vega-expeditionen. Föredraget är på ALEWALDS (i Stockholm) nu på torsdag den 12 september klockan 19.00. Ola lovar att visa fantastiska bilder och berätta alla rövarhistorier från denna fantastiska tur + några till… Anmälan se nedan.

Lite om Vega Expeditionen

Ingen har ännu lyckats hitta den svenska polarskatt som ligger sänkt utanför Grönlands kust sedan 1903.

Syftet med Vega Greenland Expedition är att lokalisera det världsberömda skeppet Vega som 1878 -1880 gjorde Adolf Erik Nordenskiöld världsberömd efter att som första person ha fullbordat Nordostpassagen och rundat Euroasien. Och det med just barken Vega.

Med segelbåten Explore of Sweden seglar teamet från Göteborg med riktning norra Grönland.

Vegaexpeditionen_Explorer
Explore of Sweden. Foto; Ola Skinnarmo

Rutten går via Shetlandsöarna, Färöarna, Island, södra Grönland och via västkusten upp till vrakets ungefärliga position utanför Upernavik, 72 grader nord. Om expeditionen ska lyckas krävs både uthållighet och goda väderförhållanden. Teamet och båten är rustad för både tuffa hav, nyfikna isbjörnar och stora isberg. Men Grönlands farvatten låter ingen slappna av. Den tuffa isen blev en gång i tiden för mycket även för Vega – efter en vecka i isen försökte kaptenen ombord Vega spränga loss henne. Istället sprängde man in is i fartyget och hon sjönk. Tack vare den position som togs med en sextant när hon sjönk 1903 vet man ungefär var hon bör ligga.

Ola skriver:
“Vi lämnade Upernavik på Grönlands Nordvästkust och tog oss norröver upp till platsen där det sägs att Vega sjönk 1903. Forskarna Martin Jacobsson och Larry Mayer sökte tillsammans med oss av bottnen med en Multibeam. Sakta men säkert, sväng för sväng, laddades datorerna fulla med data.”

Den lilla byn, Kuvdlossuaq är full med draghundar…..

draghundar
Foto: Ola Skinnarmo

….. och ligger vackert vid fjorden.

Kuvdlossuaq
Foto: Ola Skinnarmo

Läs mer om Ola och teamet och om den spännande expeditionen på hans egen hemsida här: http://www.skinnarmo.com/

Expeditionen
Foto: Ola Skinnarmo

Anmälan till föredraget; http://www.alewalds.se/forelasningar/

Stort tack till Ola Skinnarmo för lånet av bilderna och förtroendet att förmedla föreläsningarna! 

11

mars

TUR 2013 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 21-24 mars

TUR_2103_Polen640
Fotograf/Källa:Fotograf Anna Sigvardsson / Svenska mässan

Intresset stegras inför TUR 2013: hela 91 länder och regioner finns representerade vid årets mässa. Och den nya B2B-avdelningen är redan slutsåld!

– Det känns att vi prickat helt rätt säger Lisa Callert, mässansvarig för TUR 2013.

• Efter en nedgång i det internationella deltagandet 2011 (79 utställande länder och regioner) och 2012 (79) är årets TUR tillbaka kring ett hundratal nationer: 91 är anmälda idag, drygt två veckor före mässtart.

– Vi är tillbaka där vi ska vara. TUR är en i hög grad internationell mässa, ett besök här ska kännas som en jorden runt-resa, säger Lisa Callert.

• Störst i utlandsavdelningen är Turkiet med 374 kvm, uppdelat på tre montrar. Därnäst Spanien med 160 kvm. Bland andra storsatsande länder märks Grekland, Italien, Marocko, Polen, Sydafrika, Tyskland och USA.

Ett antal nationer återvänder efter flera år eller är helt nya som utställare på årets TUR: Burma, Mongoliet, Jamaica, Lesotho, Liechtenstein, franska Saint Martin och Schweiz.

• I Sverigeavdelningen satsar bl.a. SJ, Bohuslän, SCR, Dalsland och Halland stort.

• Det mesta talar för ett högt tryck på TUR 2013. Det är t.ex. slutsålt i Trade Pavilion, B2B-satsningen som får premiär på årets mässa och som enbart är öppen under fackdagarna, torsdag och fredag (halva dagen).

– Oerhört roligt! Ett 50-tal företag har bokat in sig. Alla minimontrar är sålda, liksom mötesmiljöerna i Global Point-loungen, berättar Lisa.

Men om någon vill boka plats nu, strax före mässtart?

– Det blir svårt. Möjligen kan vi få in ett ståbord någonstans…

TUR är sedan 1984 den ledande nordiska mötesplatsen för rese-, turism- och mötesnäringen. TUR 2013 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 21-24 mars.

Vill du veta mer?

Lisa Callert, mässansvarig för TUR på Svenska Mässan, tfn 031-708 82 16. Farhad Kakavand, biträdande mässansvarig, tfn 031-708 81 44.

Mer information: www.tur.se

Om Svenska Mässan

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Adress
Svenska Mässan
Mässans Gata/Korsvägen, 412 94 Göteborg

Vår hemsida: http://www.svenskamassan.se/