Inlägg märkta "friluftsliv"

4

november

Sören Kjellkvist ger sig ut i vildmarken!

soren680

Sören Kjellkvist har tidigare paddlat runt Norges kust utan vare sig mat eller pengar och tidigare i år rodde han från Stockholm till Ryssland. Under sina äventyr har han uppmärksammat frågor som hållbarhet, miljö och jämställdhet. Nu hamnar alltså allemansrätten i fokus. Den 8 augusti 2015 ger sig Sören ut igen för att överleva utan mat i den jämtländska vildmarken runt Anarisfjällen.

soren02_640

– Äventyret blir en riktig barndröm som jag haft ända sedan jag läste Robinson Crusoe. Den stora utmaningen blir förstås att skaffa mat. Jag har inte någon tidigare erfarenhet av vare sig jakt eller fiske så där blir det en del trial and error. För mig är det själva essensen av ett äventyr, att lämna trygghetszonen och utvecklas som person. Friluftsfrämjandet har lärt mig otroligt mycket om friluftsliv och det är framför allt den kunskapen jag nu får användning av, säger Sören Kjellkvist.

soren01_640

I alla Sörens äventyr strävar han efter att lämna minsta möjliga miljöpåverkan. Han använder sig enbart av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig. Med det stundande äventyret vill Sören visa att naturen finns där för alla och att vi kan uppleva, färdas, njuta och röra oss fritt i den svenska naturen tack vare allemansrätten. Där både rättigheter och skyldigheter är lika viktiga. Med äventyret vill Sören uppmärksamma de hotbilder och prövningar allemansrätten står inför, men även hur positiv inverkan allemansrätten faktiskt har för oss svenskar.

soren03_640

En annan aspekt Sören vill utforska med äventyret är att uppleva hur det är att inte träffa någon annan människa på 50 dagar. Men helt ensam kommer Sören inte att vara. Med på äventyret följer Sörens schäfertik Daxa.

– Daxa kommer ha minimiranson av hundfoder framräknat av veterinär att tillgå vid behov. Även om jag säkert blir utan mat ibland och får svälta så vill jag inte att det ska drabba Daxa, säger Sören.

Äventyret kommer kunna följas på Sörens hemsida www.meningenmedlivet.nu, ett flertal bloggar och Facebook.

Huvudsponsorer för äventyret är Friluftsfrämjandet, Bergans samt Exclusive Adventure.

Det här ska bli spännande att följa! 50 dagar är en väldigt lång tid ute i vildmarken utan mat… Lycka till, Sören!

soren04_640

Länkar
Sörens hemsida; http://www.meningenmedlivet.nu/

Friluftsfrämjandets hemsida; http://www.friluftsframjandet.se/

Bergans hemsida; http://bergans.se/

Info
Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Läs mer på www.friluftsframjandet.se

23

oktober

FRILUFTSRESEDAGARNA I GÖTEBORG 2013!

– 60 FÖREDRAG PÅ EN HELG –

bergsgorilla
Foto; Annelie Utter

Helgen den 9 och 10 november samlas 15 olika researrangörer på Folkets Hus i Göteborg.

Under två fullspäckade dagar kommer du att kunna välja mellan 60 olika föredrag att lyssna till och inspireras av. Varje hel timme startar fyra olika föredrag parallellt, i fyra olika föreläsningssalar.

Spännvidden är enorm, allt ifrån vandringar i Himalaya, på Grönland och Karibien till Japansk kultur, möten med afrikanska bergsgorillor och familjeäventyr i Turkiet. Du kan även få tips på hur du kan förbättra dig som fotograf, klättrare och som skidåkare.

Dessutom presenteras spännande aktiviteter som man kan ägna sig åt i Arktis och i regnskogarna på Borneo.

Läs mer på http://www.friluftsresedagarna.se/

23

september

Friluftsfrämjandets praktiska tips för små och stora höstäventyr

HosstvandringTjallingdalen6

Höstvandring, Tjallingdalen

Nu är hösten äntligen här – en fantastisk årstid att komma ut och njuta av friluftslivet! Friluftsfrämjandet erbjuder inte bara ett gediget höstprogram fyllt av spännande aktiviteter för alla åldrar, utan även de bästa tipsen för lyckade utflykter, oavsett budget.

Sommaren är slut men det råder ingen brist på spännande utomhusaktiviteter i Sverige. Hösten erbjuder mycket i friluftsväg. Bär- och svampplockning bland träd i sprakande färger, friska fjällvandringar och lugna kajakturer i höstdimma är bara ett axplock av friluftsaktiviteter som hör årstiden till. Genom sitt breda utbud av aktiviteter vill Friluftsfrämjandet, med sina kunniga ideella ledare i spetsen, inspirera människor i alla åldrar till ett aktivt friluftsliv och ett intresse för naturen, oavsett årstid.

friluftsframjandet640
Fotograf/Källa Klas Qvarnström

– Att leva ett fysiskt aktivt och hälsosamt liv har blivit en etablerad trend de senaste åren.Vår ambition är att göra friluftsupplevelsen lättillgänglig för alla och att uppmuntra ännu fler att ta sig ut i naturen oavsett budget, årstid, väder eller tid på dygnet. Under hösten erbjuder vi som vanligt ett rikt program av aktiviteter men vill samtidigt passa på att tipsa om hur du själv kan göra din friluftsvistelse så lyckad det bara går, säger Susanne Du Rietz, Verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet.

Friluftsfrämjandets tips för en lyckad höstutflykt;

Ta en omväg

Gör en avstickare med en varm tröja och regnsäkra kläder i ryggsäcken så fixar du lätt oväntade väderomslag och behöver inte avbryta promenaden.

Ta med dig pannlampan

Var inte rädd för att ta en promenad efter höstmörkrets inbrott. En promenad med en pannlampa blir ett spännande äventyr för hela familjen.

Utmana regnet

Låt inte regnet stoppa dig från att hitta på härliga höstaktiviteter såsom svampplockning. På med stövlarna och regnstället! Och glöm inte att trä på schyssta, torra sockor i syntetblandning på fötterna för att undvika skavsår.

Glöm inte matsäcken

Troligen hittar du svampen precis när du börjar bli hungrig. Packa en ryggsäck med en varm tröja, en termos med kaffe och några mackor och du kan förlänga svampletandet rejält.

Var trygg och glad

Trygghet är a och o för en lyckad vistelse i naturen. Ha alltid med dig karta och kompass, förlita dig inte bara på din GPS i mobilen. Gör det till en social aktivitet och involvera hela gruppen, alla ska veta var ni är och varför.

Läs mer om Friluftsfrämjandets verksamhet och sök själv efter aktiviteter på: www.friluftsframjandet.se

Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Friluftsfrämjandet har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet.

11

februari

Häftig outdoorblandning på Vildmarksmässan med allt från öken till glaciär!

Årets Vildmarksmässa bjuder på en skön mix av prylar, platser och upplevelser. Välj mellan slackline, höjdpunkter från en av världens mest berömda filmfestivaler, upplevelsefoton eller att bestiga en riktig glaciär.

Slackline_originalbild_640
Bilden; Slackline

Bara en månad kvar till Vildmarksmässan, vårens höjdpunkt för alla som tycker att livet levs bäst utomhus. Projektledaren Lena Bergman bubblar nästan över av förväntan när hon delar med sig av några av mässans höjdpunkter.

– I år har vi så otroligt mycket roliga aktiviteter att erbjuda besökarna, bland annat genom samarbetet med Scandinavian Outdoor Games. De kommer både ha elituppvisningar och prova-på inom bland annat mountainbike, parkour och slackline-lina. Outdoor fast inomhus, så att säga.

Den som hellre vill planera för längre resor kan till exempel hälsa på hos Pathfinder, som ger smakprov från Banff Film festival och föreläser om äventyrsresor. Dags för en skattjakt i Marocko med ungarna, kanske?

Som vanligt passar många av de stora tillverkarna på att visa produktnyheter på mässan, både inom kläder och annan utrustning. Det blir också fotoutställning; en idé som hade premiär förra året och blev så uppskattad av besökarna att det blir repris i år – fast med nya fotografer förstås.

– Det är många som gillar att se riktigt bra foto inom det här området, och i år kommer vi ha fyra fotografer som delar med sig av sina bästa bilder inom actionsport, naturfoto, djur och fåglar. Bland annat kommer Patrik Lindqvist som tagit helt underbara vinterbilder både från svenska fjällen och från Alperna, säger Lena Bergman.

Sist men inte minst kommer besökarna få möjlighet att kliva upp på en riktig glaciär. Jo faktiskt, det är en kalvad del av Salajeknaglaciären som på sin väg från Arjeplog till Stockholms universitet stannar till på Vildmarksmässan. Bland annat närvarar regeringens Arktiska Råd för att uppmärksamma klimatfrågorna, men för Vildmarksmässans besökare blir detta också ett unikt sätt att möta ett halvt ton urtidsis och få en försmak av kommande klättringsupplevelser.

Välkommen till Vildmarksmässan 7-10 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan är öppen torsdag 12-20, fredag 12-20 och lördag-söndag 10-18. Parallellt pågår även Sveriges största båtmässa Allt för sjön (2-10 mars).

Stockholmsmässan
Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Vår hemsida: http://www.stockholmsmassan.se/

 

Om Stockholmsmässan

Stockholmsmässanär en av världens främsta och mest flexibla mötesarrangörer. Vi erbjuder den perfekta mötesplatsen för allt från internationella toppmöten till breda publikmässor. Tillsammans med utställare och arrangörer skapar vi välregisserade möten som ger besökaren inspiration, kunskap och affärsmöjligheter. Som Nordens ledande arrangör genomför vi varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 7 000 journalister från hela världen.

 

24

januari

Vildmarksmässan 7-10 mars 2013 – det är här allt börjar!

Prylarna. Platserna. Upplevelserna.

Vildmarksmassan_Stockholmsm

Läs mer här på Hittaupplevelse.se!