Inlägg märkta "Ekoturism"

23

september

Stora Turismpriset 2015!

Destination Dalarna nominerar WildSweden och Marcus Eldh till Stora Turismpriset 2015!

Wildsweden640
Foto: Marcus Westberg

WildSweden är Dalarnas bidrag till Stora Turismpriset 2015. I år delas priset ut för 22:a gången i rad och prisutdelningen är i Stockholm, tisdagen den 20 oktober.

Turistorganisationer i samtliga län har erbjudits att nominera kandidater till priset och vinnaren utses av styrelsen i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. I Dalarna är det Region Dalarnas klusterinitiativ Destination Dalarna som nominerar länets kandidat.

WildSweden är arrangör av guidade safariturer med fokus på vilda djur i Sverige och har mer än tio års erfarenhet av att skapa minnesvärda och lärorika upplevelser kring djur som älg, varg, bäver, björn, fjällräv och tjäder. WildSweden har tagit emot naturintresserade gäster från hela världen för att uppleva vilda djur på riktigt. Mer än 75 olika länder finns i kundregistret.

-“Fantastiskt att vi är nominerade, det är stort. Det är ju lite som att gå till final i Melodifestivalen, som Måns Zelmerlöw alltså. Vi är ju ständigt ”on tour” och uppträder i skogen för fans från hela världen som kommer till Sverige bara för att se oss live. Heja naturen, heja naturturismen”, säger Marcus Eldh.

Wildsweden68002

Destination Dalarnas motivering för WildSweden lyder:

”WildSweden organiserar och förmedlar äventyrsaktiviteter och paketresor som präglas av lärande och långsiktig hållbarhet. Det görs på ett mycket framgångsrikt sätt. WildSweden ger en internationell målgrupp reseanledning att välja Sverige och Dalarna som destination. WildSweden är ett lysande exempel på exportmognad och strategiskt användande av sociala medier. Lägg därtill Marcus Eldhs unika entreprenörsanda, goda värdskap och stora engagemang att generöst dela sina kunskaper och erfarenheter med andra. Genom att inspirera och lära ut till studenter samt samverka med andra företag bidrar Marcus Eldh till att skapa tillväxt även utanför sitt eget företag”.

En av WildSwedens resor utsågs tidigare i år till “National Geographic’s 50 tours of a lifetime”. Resan som utsetts till en av de bästa i världen kallas Wolf Tracking in Winter, den enda resan från Sverige som platsade på listan.

-“Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism gratulerar de nominerade kandidaterna till Stora Turismpriset 2015 och tackar turistorganisationerna i länen för arbetet med att utse kandidater. Respektive läns kandidat får en belöning på 10 000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats”, säger Cecilia Schelin Seidegård, stiftelsens ordförande och dessutom landshövding i Gotlands län.

 

För mer information om WildSweden, Marcus Eldh, telefon 0706- 10 61 50

Visit Södra Dalarna AB ska, tillsammans med näringen och kommunerna i Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Säter, Smedjebacken och Vansbro, utveckla Den Södra Delen av Dalarna till en framgångsrik destination. Företagets verksamhet är inriktad på destinationsutveckling, marknadsföring, försäljning, etableringar och besöksservice inom turism, evenemang samt konferenser.

Visit Södra Dalarna AB ägs av Samverkan Visit Södra Dalarna ek. förening samt kommunerna i Falun, Borlänge, Gagnef, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken och Säter. Föreningen äger 51% och kommunerna gemensamt 49%.

Visit Södra Dalarna AB har under 2014 inlett ett samarbete med Avesta Kommun och Hedemora Kommun gällande marknadsföring och destinationsutveckling.

 

26

december

Gruvboom hotar Laponias ekoturism!

laponia640
Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

De senaste årens globala tillväxt har drivit upp metallpriserna, vilket i sin tur har resulterat i en svensk gruvboom. Framtida gruvjobb ställs mot unika naturvärden och traditionella näringar som renskötseln.

Den här gången hotas även turismen, och några av Naturens Bästas arrangörer står nu i spetsen för motståndet i norr.

MATTI BERG, EKOTURISMARRANGÖR på det samiska upplevelseföretaget Ofelas Islandshästar & Guideservice, är en av förgrundsgestalterna för motståndet mot Kiruna Irons planerade järngruva i Rakkuri i norra Kalix älvdal sydväst om Kiruna.

renskotsel640
Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

– DET ÄR HÄR jag har växt upp och det är här som vi idag bedriver vår turismverksamhet. Med ridturer och guidningar visar vi upp områdets unika natur- och kulturvärden för svenska och internationella besökare. Nu hotas lokala arbetstillfällen, som dessutom kan gå i arv till kommande generationer, berättar Matti Berg och fortsätter.

– Och som vanligt är det rennäringen som får ta värsta smällen, eftersom den planerade gruvan kommer att skära av flyttlederna för de renägande samerna i Laevas sameby.

PÅ LÄNGRE SIKT är dock det största hotet enligt Matti Berg att järngruvan i Rakkuri blir ett nav för kommande exploateringar. Detta i ett område som borde ingå i världsarvets Laponias buffertzon och i närheten av den nationalpark som planeras för Kebnekaises högfjällsområde.

Läs mer på Ekoturismföreningens hemsida här!

13

november

Tänk att ha tiger, bergsgorilla eller jaguar framför linsen!

Expeditonsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar med oss på en spännande resa, i ord och bild, till Uganda, Indien och Brasilien.

Vi får veta mer om hennes fotoresor till dessa fantastiska platser och vad ekoturism kan göra för djuren och befolkningens situation i dessa områden.


Foto; Annelie Utter

Annelie Utter var en av de första som började med ekoturism i Sverige. Idag leder hon resor runt om i hela världen. 15.25 Fotoscenen

Se även; https://www.facebook.com/events/456566151051139/

Stockholmsmässans hemsida; http://www.stockholmsmassan.se/

Stockholmsmässan; Mässvägen 1 125 30 Älvsjö
08-749 41 00


Foto; Annelie Utter

Läs mer om Annelie Utter och hennes äventyrliga resor på hennes hemsida; http://www.naturresor.com/