Inlägg märkta "clowner utan gränser"

24

augusti

Clowner utan Gränser börjar arbeta i Ukraina

clownerutangranser640

Idag sker Clowner utan Gränsers första expedition till Ukraina. Efter att kriget bröt ut i Ukraina 2014 har hundratals barn farit illa när deras familjer drivits på flykt i en fortfarande olöst konflikt. Därför gör Clowner utan Gränser nu sin första turné till landet.

Clownerna kommer att bjuda in de drabbade barnen till föreställningar och hålla i workshops. Allt för att försöka skapa bubblor av lek, skratt och mänsklighet. Så dessa barn kan börja känna sig trygga och hitta sin framtidstro i denna svåra situation.

För mer information om turnén i Ukraina, kontakta Karin Tennemar, kommunikatör Clowner utan Gränser: karin.tennemar(a)skratt.nu / 070-4183181

Skratt förändrar liv! Clowner utan Gränser arbetar för att med föreställningar och workshops sprida hopp och glädje till barn i krisdrabbade områden. Organisationen grundades 1996 i Sverige, är medlemmar i Frii, samt granskas av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att insamlade medel hanteras korrekt.

Läs mer här!

7

november

Välkommen till Sverige!

Välkommen till Sverige – en kampanj för att med lek, skratt och hopp välkomna dessa tusentals barn till sitt nya liv i Sverige.

clownerutangranser680
Foto: Elin Bryngelson

Mer än 13 000* barn på flykt har sökt skydd i Sverige hittills under 2014. För att de ska få en bra start i sitt nya land har Clowner utan Gränser startat kampanjen Välkommen till Sverige – en kampanj för att med lek, skratt och hopp välkomna dessa tusentals barn till sitt nya liv i Sverige.

Varje år möter Clowner utan Gränsers artister barn som lever mitt i konflikter och katastrofer, barn som inte ens har kläder på sina kroppar, barn som bär på svåra minnen och trauman från ett krig som inte har med dem att göra. De arbetar med barn som drabbats av krig och konflikt i Syrien, Sydsudan, Myanmar, Irak, DR Kongo och Palestina. I mötet med clownen återfås hopp och i lek bubblar skrattet upp ända från magen.

”Det är livsviktigt för barn att få skratta i svåra situationer. Nu tar vi hem våra många erfarenheter från världen och skapar tillfällen för lek och skratt hos de många barn som tagit sig ända till Sverige för att få skydd. Många av barnen har genomgått fruktansvärda resor för att komma hit. Vi vill att de ska bli välkomnade, känna sig sedda och framförallt känna sig trygga”, säger Jennifer Vidmo, Generalsekreterare på Clowner utan Gränser.

Hittills i år har över 13 000* barn sökt skydd i Sverige. De har kommit från krig, de har kommit från osäkerhet, de bär på svåra och tunga minnen. Med kampanjen Välkommen till Sverige vill Clowner utan Gränser bidra till att ge dessa barn en skrattfylld och fin start på sitt nya liv här. Under kampanjen kommer boenden och skolor för barn som nyss kommit hit få besök av artister som spelar föreställningar och ger cirkusworkshops med barnen. I november bjuds hundratals barn som flytt till Sverige in till stor Drömgala på Dansens Hus i Stockholm. En Drömgala fylld av skratt, lek och hopp och som bara är till för dem och som är Clowner utan Gränsers sätt att säga Välkommen till Sverige!
Kampanjen Välkommen till Sverige är extra viktig just nu då fler barn än någonsin i vår tid är på flykt från krig och förföljelse. Den är extra viktig för att fler barn än någonsin ber Sverige och oss som bor här om skydd och att få leva i trygghet utan rädsla för att bomber ska falla eller att någon ska skjuta på dem. Den är extra viktig för vi är många som vill säga Välkommen till Sverige!

Skratt förändrar liv! Clowner utan Gränser arbetar för att med föreställningar och workshops sprida hopp och glädje till barn i krisdrabbade områden. Organisationen grundades 1996 i Sverige, är medlemmar i Frii, samt granskas av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att insamlade medel hanteras korrekt.

Läs mer på http://www.skratt.nu/

10

september

Clowner får syriska flyktingbarn att börja leka igen

clowner_utan_granser640
Foto: Tomas Blideman

”Sedan Clownerna kom hit har barnen börjat leka igen. Och de leker inte krig, de leker clowner” Det berättar en fältarbetare för Unicef efter Clownernas besök i ett av de stora flyktinglägrena i norra Jordanien i våras.

Sedan hösten 2012 arbetar Clowner utan Gränser med att sprida hopp, skratt och drömmar hos syriska barn på flykt i Jordanien. FN rapporterade nyligen om att 1 miljon barn befinner sig på flykt utanför Syrien. 2 miljoner inom landet. Totalt 3 miljoner barn vars barndom förbytts mot krig. Fler barn än det finns i hela Sverige. Med anledning av den alltmer akuta situationen för många barn i Syrien och grannländerna intensifierar Clowner utan Gränser nu sitt arbete med att skapa livsviktiga andrum av lek och skratt hos Syriens barn.

clowner_utan_granserb640
Foto: Tomas Blideman

”Det är många som vill att vi ska komma, fler än vi har möjlighet att besöka men vi gör vårt yttersta för att kraftsamla och hitta finansiering för att kunna nå fler barn. Vårt arbete sker alltid i nära samarbete med de organisationer som ser till att den basala hjälpen, mat, medicin och vatten, finns på plats. Och de vittnar om att behovet för dessa barn att få andra minnen och upplevelser från den här perioden är av oerhörd vikt. Att möta våra clowner är att få något hoppfullt att hålla i handen.” Säger Jennifer Vidmo, generalsekreterare för Clowner utan Gränser.

Clowner utan Gränser gör expeditioner med professionella artister som spelar föreställningar och leder lekfulla workshops med barn drabbade av kris. Efterfrågan på Clownernas besök är stor och vi arbetar just nu för att göra en ytterligare turné i oktober-november för att skapa hopp hos fler barn som vi ännu inte mött.

Läs mer här; http://skratt.nu/syriens-barn