21

februari

Upplev Norge med rätt däck på husbilen!

Att uppleva vårt vackra  grannland, Norge, med husbil eller bilen är ett bra sätt att komma detta underbar land närmare!

NordenDack640

Men färdas man längst fjordvägarna med början från Bergen och uppåt landet är det stundtals lite berg&dalbana vilket ställer stora krav på dina sommar/helårsdäck.

Nya sommardäck bör ha ett mönsterdjup på cirka 8-9 mm. Det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 mm. Det går enkelt att se om däcken börjar bli slitna genom att titta på slitagevarnarna som finns på sommardäcken – markeringar där man kan se när däcket är cirka 2 mm i mönsterdjupet.

Själv köper vi våra däck från NordenDäck numera. Ett billigt smart och säkert sätt att få bra kvalitetsdäck. Monterar dem gör jag själv. Känns tryggast på något sätt.
Var faktiskt med om att en bilverkstad vi lämnade en av våra gamla bilar till för många år sedan slarvade med att skruva på ett av däcken ordentligt. Hör väl till ovanligheten men ändå!

Däckets mönster är väldigt viktigt för ett bra sommardäck och minimerar riskerna i förhållanden som t.ex. vattenplaning, grepp på het asfalt och vägar med djupa spår. Välj gärna ett sommardäck som har lågt rullmotstånd vilket minskar utsläppen, och du spar både pengar och miljö.

Gör inte som många svenskar och vänta tills du når 1,6 mm i mönsterdjup utan köp dina sommardäck i tid. Varför? För att sommardäck slits fortare än vinterdäck. En del kör omkring med sin bil enbart under sommarperioden och då slits inte sommardäcket speciellt mycket, men däck är en färskvara och gamla sommardäck har sämre grepp än nya däck. Det gäller oavsett hur bra mönsterdjup man har på sina gamla däck.

Det här inlägget postades den 21 februari, 2014 av Carl Stridsberg i Allmänt, Nyttigt & Roligt, Researtiklar och är taggat , , , . Lämna gärna en kommentar eller en trackback. Du kan följa nya kommentarer för det här inlägget via RSS.

Annons

Lämna en kommentar