Inlägg märkta "transsylvanien"

23

januari

Verklighetens rumäner i fokus på resan

Rumanien640
Rumäner på landet är fantastiskt gästfria.

Nyfikenheten för att utforska Rumäniens kulturella, historiska, ekonomiska, politiska och framförallt sociala verklighet ökar. Det finns många faktorer som leder till att svenskarna är intresserade av hur man egentligen lever i Rumänien. Att turista där har blivit alltmer populärt de senaste åren. Men idag vill man inte bara resa runt och besöka museum och kyrkor, bo på hotell och gå på spa. Idag vill man känna av hur verkligheten ser ut för dem som bor där.

Rumanien640_lanthus
Traditionella lanthus i Rumänien är väldigt mysiga.

Varför är det svårt för vissa och lättare för andra? Svaret på frågan kommer genom mötet med rumäner i sin vardag. Att träffa olika människor med olika yrken, olika social status och olika intressen ger en bra bild av hur Rumänien – landet som vanligtvis nämns i allmänna sammanhang när det handlar om tiggare eller romer – egentligen ser ut.

Genom att utveckla ett klassiskt resepaket har reseproducenterna på Experience Transylvania kommit fram till ett resekoncept som är fortfarande ganska ny bland de befintliga reseerbjudanden.

Rumanien640_romer
Romer som är stolta över sitt hantverk

Bilden ovan; I många byar i närheten av Sighisoara bor romer som arbetar hårt för att tjäna sina pengar. De är stolta över sina hantverks som har gått i arv i många generationer.

Tänk er den vanliga, traditionella rundturen i ett land eller ett område: stadsrundturer, besök på museum, på slott, i kyrkor, kanske en folkloreuppvisning, kanske lite spa och säkert lokal cuisine. Vi behåller allt detta (med kanske lite mindre musei- och kyrkobesök, hehe). Vi gör inte någon radikal ändring. Allt detta hör till en reseupplevelse! Men vi kryddar det hela med möten med vanliga människor som har något intressant att berätta eller att visa. Det kan vara en fåraherde som har gått till fots hela vägen från Transsylvanien till Svarta Havet för att leda sitt fårflock till bete. Det kan vara en rumänsk konstnär som är med i Guiness Book of Records tack vare sina unika tavlor i spindelnät. Eller det kan vara en bagare som gör mästerverk av att glasera kakor. Eller så kan det vara en romsk familj som driver ett tegelbruk i fjärde generation. Alla dessa människor visar verkligheten om nutida Rumänien. Så resan blir en härlig kombination av kultur, avslappning och social verklighet“, säger Gloria Andersson, reseproducent på Experience Transylvania.

Resebyrån Experience Transylvania började organisera den typen av resor 2014 och det blev succé från första rundturen. Möjligheten att komma in i rumänernas hem och se hur de bor och hur de har det i vardagen spöar vilket museum eller slott som helst. Att få chansen att “intervjua” den lokala befolkningen om hur de lever är väldigt uppskattat av båda partnerna, av både resenärer och värdar: det blir ett underbar kulturellt ombyte. Ibland blir resenärerna vänner med värdarna och håller kontakten även efter resan.

Rumanien640_vaverska
Att väva är en vanlig vintersysselsättning. ©2014, Malin Skinnar, malinsweden.com

Chansen att få komma in hemma hos folk är ovärderlig“, säger Inger Lamppu, som åkte med Experience Transylvania redan två gånger. “I en intim grupp får man verkligen uppleva rumänsk gästfrihet och träffa fantastiska människor, förutom att man ser alla fina slott och landskap“.

En ny väldigt väl organiserad kulturresa som bockar av alla sevärdheter och upplevelser och som får det mänskliga elementet som topping går redan den 24 maj i vår, med flygdestinationen centrala Transsylvanien. Några av höjdpunkterna är ett besök på praktfulla Pelles Slott, en slottsvandring med privatguide på Draculas Slott, mysiga promenader i Transsylvaniens charmiga borgstäder Sibiu, Sighisoara och Brasov, hästvagnstur och picnic med fåraherdar i en idyllisk by och vinprovning mitt i de häpnadsväckande Karpaterna.

Rumanien640_slott
En kväll på Draculas Slott är mysigare än vad man tror. Bild: Bran Castle Official, Alexandru Priscu

Läs mer om reseprogrammet och boka resan på Experience Transylvanias hemsida.

Experience Transylvania är den personliga researrangören som skapar genuina upplevelser i Transsylvanien. Våra resor präglas av mötet med den verkliga lokala kulturen och våra gäster tar alltid med sig hem ett minne för livet.

 

2

oktober

Experience Transylvania adopterade en björn!

Betsy är en 24 år gammal europeisk brunbjörn som räddades av HSPCA från ett zoo i Texas.

Björnar som har bott i fångenskap på zoo eller cirkus ges en ny chans till frihet i en skog i Karpaterna. Europeiska och asiatiska björnar som räddades från mindre bekväma zoon eller från andra anläggningar i Europa eller USA flyttas till Liberty Sanctuary i Transsylvanien. Där kan de bo och vandra fria i deras naturliga livsmiljö.


Betsy fick inte tillräckligt med vatten under tiden hon fanns på zoo i Texas, men nu är hon glad att hon har tillräckligt med forsar och tjärnar.

Peter och Gloria på Experience Transylvania är fascinerade av vilda djur och blev direkt intresserade av dessa björnars öde när de hörde om Liberty Bear Sanctuary från en kompis som arbetar på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Hon hade själv adopterat en björn via Asociatia Milioande de Prieteni, och berättade att det var särskilt roligt eftersom man känner sig verkligen delaktig i processesen av att ta hand om naturen. Det blir så personligt: björnen har ett namn, man får se bilder på den, man får höra dennes historia och man kan till och med besöka Liberty Sanctuary och eventuellt se björnen.

De flesta björnarna som bor här är 57 europeiska brunbjörnar, men det finns även en asiatisk svartbjörn. De kommer från olika anläggningar där de bodde i fångeskap, både i Europa och i USA. Den Europeiska brunbjörnen är en av de skyddade arterna enligt The Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats i Bern. Rumänien ratificerade konventionen 1993, men först 2005 blev det olagligt att äga vilda djur och hålla dessa i fångeskap. Då deltog WSPA i projektet för att bygga Liberty Sanctuary, som en tillflykt för de björnarna som olagligt hade hållits i fångeskap i Rumänien och i andra länder.

Idag är Liberty Sanctuary sedd av många specialister som världens bästa anläggning av den sorten, tack vare sina 69 hektar frodig skog, rik i åar och tjärnar.

Alla björnar som bor här har sina dramatiska historier. Betsy, björnen som Experience Transylvania adopterade, är en europeisk brunbjörn, men hon kommer från en privat zoo i USA, där flera djur var i dåligt skick. Hon är 24 år gammal och blev räddad av HSPCA (The Houston Society for Prevention of Cruelty to Animals) tillsammans med andra Amerikanska björnar och några tigrar. De andra räddade djuren kunde hitta ett hem inom USA, men det var svårt att hitta plats för den stora gamla europeiska björnen. 2010 fick HSPCA bekräftelse från Liberty Sanctuary att det fanns plats för Betsy i den transsylvanska skogen.


Betsy flyttades till Karpaterna och hon bor lyckligt sedan dess i sällskap av en annan björnhona. I Texas fick hon aldrig tillräckligt med vatten, men nu fick hon möjlighet att bada varje dag i en tjärn i Liberty Sanctuary.

Peter och Gloria hoppas på att en dag få träffa Betsy, såklart, från ett visst avstånd.

Läs mer om Experience Transylvania här! Om deras vinresor i underbar natur med sagolika slott till exempel!

 

28

september

Upplev vinresor till Jidvei i Transsylvanien!

Bordeaux, Toscana, Champagne, Bourgogne, Chianti och Douro är kända europeiska resmål för vinälskare. Men de flesta har redan varit där minst en gång. Nu finns det en ny spännande destination för vinresor: Jidvei i Transsylvanien.


Rik vinskörd även i år!

Bördiga skördar, härliga viner som är ekologiskt producerade, varmt klimat, välkomnande bönder och själva namnet Transsylvanien lockar allt fler “connoisseurs”.

Läs mer här på Hittaupplevelse.se!