Inlägg märkta "Museum"

12

juli

Ingeborrarp friluftsmuseum

Upplev bygdens äldsta bevarade gård på ursprunglig plats, i vacker kulturmiljö.

ingeborrarp640traktorn

Vandra runt i stugorna på gården och få en inblick i hur människor i generationer levt och verkat här ända fram till 1954. Här finns museum med trä, järn, textil och mycket mer. I värdshuset kan man avnjuta välkomponerade luncher, middagar eller fika tillagade med mycket kärlek. I gårdsbutiken finner du till exempel ekologiska och närproducerade delikatesser, hantverk från bygden och unika inredningsdetaljer.

ingeborrarp620

Vill man spendera tid i naturen bjuder Ingeborrarp på fantastiska grönområden som man kan njuta av. Man kan hyra en cykel och ta sig runt med eller helt enkelt strosa runt och lyssna till tystnaden. För barnens skull finns här allt från hästar till naturlekplatser – ingen behöver ha tråkigt på Ingeborrarp. Dessutom står vi värd för hantverkskurser, musikunderhållning, högtidsfirande och mycket mer.
Varmt välkomna!

Läs mer på http://ingeborrarp.se

Adress
Ingeborrarp 406, 28691 Örkelljunga, Skåne

2

april

Ny utställning på Åbergs Museum!

Nu en ny utställning igen på “Sveriges roligaste museum – Åbergs museum!

Klicka på affischen nedan så kommer du till den!

utstallning_varen2015_640

Öppettider
Måndag – söndag kl 11.00-16.00
Fredagkvällar under sommaren har restaurangen ävenöppet kl 18.00-22.00 (tapas).
Vi har alltid stängt på midsommarafton, midsommardagen, julafton, nyårsafton och nyårsdagen. Övriga dagar är det öppet, året om.

2

december

Bomber och granater! Fri entre hela december på Armemuseum!

provaklader640
Fotograf/Källa Martin Nordström

Armémuseums julklapp till alla Stockholmare: fri entré hela december

Vi slår på stort och bjuder på inträdesavgiften under december månad. Ta chansen att upptäcka ett spännande historiskt museum mitt i city.

Visningar varje dag

Pest och kolera, krigsgrytor, stormaktstid, bomber och granater. Varje dag 13.00 kan du följa med på en guidad visning – utan extra avgift. Se nedan för de olika visningarnas teman.

Extra mycket öppet

Under årets sista månad har vi dessutom extraöppet varje måndag. Har du svårt att komma ifrån jobb eller studier under våra öppettider? På tisdagkvällar har vi öppet längre, ända fram till 20.00.

Familjeaktiviteter

På lördagar och söndagar under december kan du möta livs levande personer ur det förflutna på museet. Du kan också göra ditt eget vykort med motiv från det turkiska tältet. Tältet togs som krigsbyte av Karl XII på 1700–talet och finns nu utställt på museet. Skriv en julhälsning och posta det i fältpostlådan!

armemuseum_fasad640

Ryska visningar

Under jul och nyår har vi specialvisningar av våra utställningar på ryska, se hemsidan nedan för mer information.

 

Det här är Armémuseum

Armémuseum är ett historiskt och dagsaktuellt museum som skildrar Sveriges historia från vikingatid till nutid med betoning på militärhistoria. Dramatiska scenerier i full skala gestaltar viktiga händelser i svensk historia och spännande föremål visas i modern tappning. De permanenta utställningarna speglar människan och hur vi påverkas i krig, de tillfälliga utställningarna belyser dagsaktuella ämnen.

I museets samlingar finns vapen, uniformer samt 5 000 troféer framförallt från 30-åriga kriget. Trofésamlingen är unik och ingår i ett internationellt kulturarv. Till Armémuseum hör ett arkiv och bibliotek.

Armémuseum ligger på Riddargatan 13, centralt i Stockholm.

Hemsida; http://www.sfhm.se/

Facebook; https://www.facebook.com/armemuseum

26

november

Fotografiska presenterar: Jill Greenberg

Jill_Greenberga_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Jill Greenberg
Works 2001-2011
13 december – 9 februari 2014

Den amerikanska konstnären och fotografen Jill Greenberg utvecklade sitt konstnärskap under den digitala revolutionens barndom. Livet som konstnär och fotograf förändrades radikalt 1990 i och med Photoshop 1.0. Mjukvaran har satt en tydlig personlig prägel på hennes konstnärskap och sätt att använda måleriska kvaliteter i sitt uttryck.

Greenberg började fotografera när hon var nio år gammal och har sedan mitten av 1980-talet kontinuerligt experimenterat med tekniker som omfotografering av diabildsprojektioner, reflektioner i mylar och cyanotypi. Men slutligen fastnade hon för datorn, som ett verktyg för att skapa världar som speglar de tecknings- och måleritekniker hon hittade hos surrealisterna. Lusten att tänja mediets gränser kombinerat med den gedigna utbildningen vid Cranbrook, Detroit Institute of Arts, samt kurser i semiotik och feministisk kritisk teori vid Brown University genomsyrar hennes konst, där hon driver med både högt och lågt och med glimten i ögat ifrågasätter både konst och kommers.

Jill_Greenberg_Revelations_
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Som en lekfull referens till det faktum att efterarbetet är en viktig del av hennes kreativa process gav hon 1995 sin första webbsida namnet ”The Manipulator”, efter den tyska fototidningen från 1980-talet. ”Jag gillar att manipulera och retuschera mina bilder. Jag tycker inte om rena bilder”, säger hon i en intervju. Men hon har alltid insisterat på att källbilden måste vara perfekt belyst, komponerad och att uttrycket och stämningen måste vara närvarande i originalet. Efterarbetet lägger till djup och ett måleriskt uttryck men bilden man ser ligger faktiskt väldigt nära den som fångades på film.

Jill_Greenberga_litentjej68
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Jill Greenberg föddes 1967 i Montreal, Kanada, växte upp i en av Detroits förorter och studerade på Rhode Island School of Design i Providence. Efter examen 1989 begav sig Greenberg raka spåret till New York. Hon fick snart fotografera artister, intellektuella och skådespelare för tidningar som Raygun, Spin och Newsweek. Skivbolag som Atlantic, Electra och Sony Music anlitade henne för skivomslag. En vändning kom 1993, när hon kuggades i det muntliga antagningsprovet till Whitney Program for Independent Study och istället började få bättre redaktionella uppdrag. Hon insåg att om hon ville bli en oberoende yrkeskvinna så måste hon först etablera sig som kommersiell fotograf så att hon fick råd att köpa den utrustning hon behövde för att jobba med sina egna arbeten.

Jill_Greenberg_Casey_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

I dag delar hon sin tid mellan konstprojekt och kommersiella uppdrag. Den belysningsteknik som hon utvecklat under experimentationsåren från början av 1990-talet har lett fram till det hon kallar för ”apbelysningen” och som hon använt för att gestalta apor, grizzlybjörnar och gråtande barn. Det är dessa porträtt som skapat mest uppmärksamhet och gjort henne till en av världens ledande bildmakare.

Jill_GreenbergBjorn
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Utställningen visar porträtt av apor, grizzlybjörnar och en isbjörn, varav samtliga är djurskådespelare. Precis som i beställningsporträtten fångar Jill Greenberg dem på samma mänskliga sätt. Och likheterna mellan dem och oss är slående. Vi kan inte låta bli att identifiera oss med deras personligheter eller bli påminda om människor vi känner, har sett eller uttryck vi känner igen. Bilderna visar glädje, sorg, oro, rädsla, ilska och andra välbekanta känslor.

Ett av de mest kontroversiella och omdiskuterade verken är bilderna på gråtande barn. För Jill Greenbergs del handlade det om att uttrycka sin ilska mot Bushadministrationen och fundamentalistiska kristna grupper som får allt mer inflytande i det amerikanska samhället. Det är tekniskt fulländade studiobilder och genast frågar man sig hur hon har fått barnen att gråta. Enkelt. Ofta grät barnen av sig själva, i andra fall gav deras mamma dem en bit godis som hon sedan tog tillbaka. ”Jag tycker förstås inte om att få barn att gråta”, förklarar Jill Greenberg, ”men som mamma vet jag hur lätt det är för ett barn att börja gråta, ett glatt leende kan snabbt förändras till en förtvivlad grimas, det är en del av barnens vardag.”

Jill_Greenberg_shock_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Ta dig tid att betrakta de gråtande barnen och aporna. Kanske känner du igen dig?

Jill_Greenbergapa
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Fotografiska
STADSGÅRDSHAMNEN 22
116 45 Stockholm

Hemsida; http://fotografiska.eu/

Facebook; https://www.facebook.com/fotografiska

8

juni

World Oceans Day – Fira havets dag med Sjöfartsmuseet Akvariet!

krabba650
Foto: Olle Andersson

På vår gräsmatta kan du klappa sjöstjärnor, bygga båtar, få en ansiktsmålning och titta på valtänder. I Akvariet möter du forskare och experter som ger dig intressanta föredrag kring havets klimat och miljö. En spännande dag för hela familjen.

anemoner_koraller_foto_OA68
Foto: Olle Andersson

Tid: Lör 8 juni | 11.00–16.00 | Fri entré hela dagen

Läs mer på systersajten, ListitSweden.se här!