Inlägg märkta "Laponia"

20

oktober

Upplev Laponia & Sarek med Fjällaktiv Lappland

Fjällaktiv Lappland är det lilla personliga guideföretaget!

skidtur640
Foto; Fjällaktiv Lappland

Upptäck världsarvet Laponias unika värld, tälta dig genom Sarek eller bo bekvämt i mysiga fjällstugor. Vi erbjuder vandringsturer och skidturer i Laponia och expeditioner i Sarek nationalpark. Fjällaktiv Lappland är det lilla personliga guideföretaget i Gällivare som erbjuder dig guidade turer i och runtom världsarvet Laponia. För att du ska få ut maximalt av din fjällsemester hjälper vi dig med logistiken och förberedelserna. Vi står också för tryggheten och sällskapet.
Läs mer om våra aktiviteter på www.fjallaktiv.se

Vi finns även på Facebook 

fjellaktivmirja640
Mirja Andersson, grundare & ägare till Fjällaktiv Lappland 

norrsken640

Stora chanser att se norrsken…

soluppgang640

… eller underbara solnedgångar!

talt640

Välj mellan att bo i tält eller stuga på din vandring i underbar natur!

vandring640

1

mars

Klättra på ett halvt ton urtidsis!

På Vildmarksmässan, 7-10 mars, får besökarna en unik möjlighet att klättra på ett halvt ton urtidsis, som är en kalvad del av Sveriges största glaciär, Salajekna.

glaciar640

På plats finns också Världsarvet Laponia och regeringens Arktiska råd för att uppmärksamma klimatfrågor.

I Arjeplog finns Salajeknaglaciären. Glaciären påminner om hur landskapet sett ut under istiden. Salajeknas is är som äldst 11 000 år gammal och ligger inom Världsarvet Laponia.

Läs mer på vår nylanserade ListitSweden.se här!

26

december

Gruvboom hotar Laponias ekoturism!

laponia640
Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

De senaste årens globala tillväxt har drivit upp metallpriserna, vilket i sin tur har resulterat i en svensk gruvboom. Framtida gruvjobb ställs mot unika naturvärden och traditionella näringar som renskötseln.

Den här gången hotas även turismen, och några av Naturens Bästas arrangörer står nu i spetsen för motståndet i norr.

MATTI BERG, EKOTURISMARRANGÖR på det samiska upplevelseföretaget Ofelas Islandshästar & Guideservice, är en av förgrundsgestalterna för motståndet mot Kiruna Irons planerade järngruva i Rakkuri i norra Kalix älvdal sydväst om Kiruna.

renskotsel640
Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

– DET ÄR HÄR jag har växt upp och det är här som vi idag bedriver vår turismverksamhet. Med ridturer och guidningar visar vi upp områdets unika natur- och kulturvärden för svenska och internationella besökare. Nu hotas lokala arbetstillfällen, som dessutom kan gå i arv till kommande generationer, berättar Matti Berg och fortsätter.

– Och som vanligt är det rennäringen som får ta värsta smällen, eftersom den planerade gruvan kommer att skära av flyttlederna för de renägande samerna i Laevas sameby.

PÅ LÄNGRE SIKT är dock det största hotet enligt Matti Berg att järngruvan i Rakkuri blir ett nav för kommande exploateringar. Detta i ett område som borde ingå i världsarvets Laponias buffertzon och i närheten av den nationalpark som planeras för Kebnekaises högfjällsområde.

Läs mer på Ekoturismföreningens hemsida här!