Inlägg märkta "konst"

26

november

Fotografiska presenterar: Jill Greenberg

Jill_Greenberga_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Jill Greenberg
Works 2001-2011
13 december – 9 februari 2014

Den amerikanska konstnären och fotografen Jill Greenberg utvecklade sitt konstnärskap under den digitala revolutionens barndom. Livet som konstnär och fotograf förändrades radikalt 1990 i och med Photoshop 1.0. Mjukvaran har satt en tydlig personlig prägel på hennes konstnärskap och sätt att använda måleriska kvaliteter i sitt uttryck.

Greenberg började fotografera när hon var nio år gammal och har sedan mitten av 1980-talet kontinuerligt experimenterat med tekniker som omfotografering av diabildsprojektioner, reflektioner i mylar och cyanotypi. Men slutligen fastnade hon för datorn, som ett verktyg för att skapa världar som speglar de tecknings- och måleritekniker hon hittade hos surrealisterna. Lusten att tänja mediets gränser kombinerat med den gedigna utbildningen vid Cranbrook, Detroit Institute of Arts, samt kurser i semiotik och feministisk kritisk teori vid Brown University genomsyrar hennes konst, där hon driver med både högt och lågt och med glimten i ögat ifrågasätter både konst och kommers.

Jill_Greenberg_Revelations_
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Som en lekfull referens till det faktum att efterarbetet är en viktig del av hennes kreativa process gav hon 1995 sin första webbsida namnet ”The Manipulator”, efter den tyska fototidningen från 1980-talet. ”Jag gillar att manipulera och retuschera mina bilder. Jag tycker inte om rena bilder”, säger hon i en intervju. Men hon har alltid insisterat på att källbilden måste vara perfekt belyst, komponerad och att uttrycket och stämningen måste vara närvarande i originalet. Efterarbetet lägger till djup och ett måleriskt uttryck men bilden man ser ligger faktiskt väldigt nära den som fångades på film.

Jill_Greenberga_litentjej68
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Jill Greenberg föddes 1967 i Montreal, Kanada, växte upp i en av Detroits förorter och studerade på Rhode Island School of Design i Providence. Efter examen 1989 begav sig Greenberg raka spåret till New York. Hon fick snart fotografera artister, intellektuella och skådespelare för tidningar som Raygun, Spin och Newsweek. Skivbolag som Atlantic, Electra och Sony Music anlitade henne för skivomslag. En vändning kom 1993, när hon kuggades i det muntliga antagningsprovet till Whitney Program for Independent Study och istället började få bättre redaktionella uppdrag. Hon insåg att om hon ville bli en oberoende yrkeskvinna så måste hon först etablera sig som kommersiell fotograf så att hon fick råd att köpa den utrustning hon behövde för att jobba med sina egna arbeten.

Jill_Greenberg_Casey_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

I dag delar hon sin tid mellan konstprojekt och kommersiella uppdrag. Den belysningsteknik som hon utvecklat under experimentationsåren från början av 1990-talet har lett fram till det hon kallar för ”apbelysningen” och som hon använt för att gestalta apor, grizzlybjörnar och gråtande barn. Det är dessa porträtt som skapat mest uppmärksamhet och gjort henne till en av världens ledande bildmakare.

Jill_GreenbergBjorn
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Utställningen visar porträtt av apor, grizzlybjörnar och en isbjörn, varav samtliga är djurskådespelare. Precis som i beställningsporträtten fångar Jill Greenberg dem på samma mänskliga sätt. Och likheterna mellan dem och oss är slående. Vi kan inte låta bli att identifiera oss med deras personligheter eller bli påminda om människor vi känner, har sett eller uttryck vi känner igen. Bilderna visar glädje, sorg, oro, rädsla, ilska och andra välbekanta känslor.

Ett av de mest kontroversiella och omdiskuterade verken är bilderna på gråtande barn. För Jill Greenbergs del handlade det om att uttrycka sin ilska mot Bushadministrationen och fundamentalistiska kristna grupper som får allt mer inflytande i det amerikanska samhället. Det är tekniskt fulländade studiobilder och genast frågar man sig hur hon har fått barnen att gråta. Enkelt. Ofta grät barnen av sig själva, i andra fall gav deras mamma dem en bit godis som hon sedan tog tillbaka. ”Jag tycker förstås inte om att få barn att gråta”, förklarar Jill Greenberg, ”men som mamma vet jag hur lätt det är för ett barn att börja gråta, ett glatt leende kan snabbt förändras till en förtvivlad grimas, det är en del av barnens vardag.”

Jill_Greenberg_shock_680
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Ta dig tid att betrakta de gråtande barnen och aporna. Kanske känner du igen dig?

Jill_Greenbergapa
Foto; © Jill Greenberg courtesy of Jaski Gallery, Amsterdam

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Fotografiska
STADSGÅRDSHAMNEN 22
116 45 Stockholm

Hemsida; http://fotografiska.eu/

Facebook; https://www.facebook.com/fotografiska

1

augusti

ICEHOTEL – Sveriges bästa upplevelse 2013?

icehotel680
Foto; ICEHOTEL

ICEHOTEL har i dagarna röstats fram till en av de bästa upplevelserna i Sverige. ICEHOTEL lockar varje vinter nära 50 000 besökare från hela världen till Jukkasjärvi. Upplevelsen är hotellet i sig – ett konstprojekt av snö och is som återuppstår i ny tappning varje vinter – men även exotisk och orörd natur, norrsken, kyla och den lokala maten.

Hotellet i Jukkasjärvi är en av åtta finalister som utsetts av researrangörer i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Holland, USA, Ryssland och Kina. De övriga finalisterna är ABBA-museet, Vasamuseet, Skansen, Säfsen Resort, STF Aurora Skystation, Astrid Lindgrens Värld och Strömma Kanalbolagets skärgårdsupplevelser.

På Svenska Turistgalan den 17 oktober avgörs vilken av dessa som får utmärkelsen ”Den bästa upplevelsen i Sverige”.

Web: www.icehotel.com

Twitter: twitter.com/icehotel_sweden

Facebook: facebook.com/icehotel.sweden

Instagram: http://instagram.com/icehotelsweden

YouTube: youtube.com/icehotelchannel

28

december

Klassiska fritidsbåtar k-märks av Sjöhistoriska museet!

clarenca640
Fotograf/Källa:Jan Hagström

Den öppna motorbåten Clarenca tillhör pionjärgenerationen fritidsbåtar. Båten byggdes redan 1907 på Liljeholmen i Stockholm och tillhör C G Petterssons första konstruktioner. Nu k-märks hon av Sjöhistoriska museet. Ägaren finns i Rejmyre.

Sjöhistoriska museet k-märker nio fritidsbåtar. Det blev båtar både av trä och plast, med motor och segel som bedömts vara kulturhistoriskt värdefulla. Totalt finns nu 76 k-märkta fritidsbåtar runt om i landet.

Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, har k-märkt fritidsbåtar sedan 2009. Den här gången ges utmärkelsen till sex motorbåtar och tre segelbåtar. De flesta av dem har hemmahamnar i Stockholmstrakten men i år får Skåne sin första k-märkta fritidsbåt.

– Det är en intressant blandning av båtar som nu k-märkts. Den öppna trämotorbåten Clarenca från 1907 har vårdats av samma ägarfamilj i åttio år och så har vi Firally-båten Frall Ann, från 1965 som är helt i plast. Bland segelbåtarna finns Svenska kryssarklubbens smäckra lottbåtar Delfin II från 1927 och Sabina från 1937 med, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Båtägarna har gjort föredömliga insatser både när det gäller restaurering och dokumentation.

– Ägaren till femtiotalspärlan Elise har med ett imponerande arbete fått originalmotorn från 1952 i körbart skick, bland annat genom att spåra upp reservdelar i England.

elise640
Fotograf/Källa:Stefan Wendin

Konstruktören Jac M Iversens dubbelruffade motorbåt, Elise, byggd 1952 på Vätövarvet är en elegant strömlinjeformad skapelse. Nu k-märlks hon av Sjöhistoriska museet. Ägaren finns i Stockholm.

Och ägaren till Agnes II från 1918 har lagt ned mycket möda på historiska efterforskningar. De visar bland annat att en av båtens tidigare ägarfamiljer till och med skrivit en barnramsa kring båtnamnet, säger Fredrik Blomqvist.

K-märkning av fritidsbåtar görs för att öka allmänhetens kunskaper om den äldre fritidsbåtsflottans historiska värden och uppmuntra de insatser som ägarna gör för att bevara dessa båtar. Ägarna ansöker själva om att få just sin båt k-märkt, och därmed klassad som kulturhistoriskt värdefull. För att kvala in som k-märkt måste båten ha byggts före 1965 och vara av en typ som varit vanlig i Sverige. Till skillnad från reglerna kring byggnadsminnen, bygger k-märkningen av fritidsbåtar inte på lagstiftning och innehåller heller inga förbud.

Ifjol utvärderades projektet som blivit en ordinarie del av museets verksamhet och båtarnas ägare kan nu skaffa ett specialtillverkat emaljmärke som bevis på utmärkelsen.

– Utvärderingen visar att k-märkningen är värdefull och välfungerande. Den har blivit väldigt uppskattad och har gett mycket uppmärksamhet åt ett kulturarv som finns spritt över hela landet, säger Fredrik Blomqvist.

Läs mer här om k-märkningen!

Kontakt
Sjöhistoriska museet
Djurgårdsbrunnsvägen 24, 102 52 Stockholm

För mer information om Sjöhistoriskas arbete med fritidsbåtar och fartyg se www.sjohistoriska.se.

20

oktober

Kosta Boda Art Hotel vann Stora Turismpriset 2012


Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel, Fotograf/Källa:Kosta Boda Art Hotel

Den upplysta, koboltblå Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel är skapad av den välkände designern Kjell Engman. I detta lugna vatten simmar det oväntade fiskar, flaskorna lutar och de vackra stalaktiterna hänger gnistrande ned från taket. Han arbetar ofta med större installationer och är flitigt anlitad både nationellt och internationellt.

I samband med gårdagens Turistgala delades det prestigefyllda priset ut. Att det gick till Kosta Boda Art Hotel motiverade juryn bland annat med det innovativa tänkande man använt för att förädla ett kulturarv och ett hantverk till en intressant designupplevelse.

Konkurrensen var tuff med bland andra Almedalsveckan, Akvarellmuseet och Kronocamping Böda Sand som medtävlande. Förra året gick priset till Fotografiska i Stockholm och nu stod det småländska designhotellet på tur. Det ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet som bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

– Vi är väldigt stolta över att ha vunnit Stora Turismpriset 2012 i årets hårda konkurrens och ser priset som ett bevis för att det går att modernisera ett kulturarv till den moderna människan, säger Anders Warga från marknadsavdelningen på Kosta Boda Art Hotel.

Vårt mål och stora förhoppning är att priset leder till att stärka varumärket Kosta Boda Art Hotel och Glasriket såväl nationellt som internationellt.

– Vi ser även utnämningen som ännu ett steg i utvecklingen av Kosta från en bruksort till en destination med unik miljö, service och interaktiva upplevelser utöver den redan erkänt världsledande konstglastillverkningen och designen, fortsätter Anders Warga

På hotellet bor man i symbios med glaset. Glasbar, reception spa, matsal, de drygt hundra rummen – alla är de designade av sju olika, världsberömda designers. Det färdigställdes sommaren 2009 och ägare är New Wave Group.

Varje år nominerar de regionala turismorganisationerna kandidater till Stora Turismpriset. I år nominerade Destination Småland Kosta Boda Art Hotel.

– Otroligt roligt att de vann! Det sätter en positiv prägel på hela Småland och på Glasriket framförallt. Nu jobbar vi alla vidare med målet att fördubbla omsättningen inom besöksnäringen till 2020 enligt den nationella strategin, säger Lena Stävmo, VD på Destination Småland.

Priset, som består av 100 000 kronor, delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism där Tillväxtverket är huvudman och motiveringen lyder.

”Pristagaren av Stora Turismpriset 2012 har med förnyande och innovativt tänkande förädlat ett djupt rotat kulturarv och hantverk genom att skapa en ny designupplevelse som uppmärksammats nationellt och internationellt.

Pristagaren har visat hur en stark och medveten satsning på en ny turistprodukt kan bidra till att stärka en turistdestination och till att förstärka, förnya och expandera ett tidigare starkt industriellt varumärke, en riktig nationalklenod. Pristagaren samverkar och samarbetar med andra företag och turismaktörer på sin destination och är en drivande motor för utveckling och kunskapsspridning om destinationens kärnverksamhet.”

Läs mer på http://www.kostabodaarthotel.com/

27

september

Åbergs Museum, ett muskul buseum har fyllt tio år!

Sveriges roligaste museum, Åbergs Museum, har fyllt tio år och har haft en stor grisfest! 🙂

Titta in på deras hemsida via Hittaupplevelse.se här!