17

juni

Lofoten – Utomjordiskt vackert!

Upptäck skönheten på Lofotenöarna i Norge genom att ta vägen från Fiskebøl till Å.


Foto: Terje Rakke/Nordic life/Innovasjon Norge

Denna nationella turistväg är 166 kilometer lång och för dig genom det fantastiska Lofotenlandskapets mäktiga berg, grönskande ängar och kritvita sandstränder som utgör fonden till de små samhällena med deras fiskeskutor och röda fiskarstugor.


Foto: Andres Giubelli/Innovasjon Norge

Lofoten ligger utanför Narvik och Harstad i norra Norge. Det går flyg till Harstads/Narviks flygplats Evenes, och ut till öarna kan man ta sig med bil, båt och buss.


Foto: Andres Giubelli/Innovasjon Norge

Massor av aktiviteter
De öar som drar flest besökare – Austvågøy, Vestvågøy, Flakstad och Moskenes – lockar såväl författare och konstnärer som friluftsentusiaster.


Foto: Kjersti Solberg Monsen/Innovasjon Norge

Populära aktiviteter är klättring, fotvandring, extremskidåkning, ridning, golf, cykling…..


Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge

…fiske….


Foto: Terje Rakke/Nordic life/Innovasjon Norge

och utfärder på sjön med kajakpaddling….


Foto: Casper Tybjerg

och roddbåtar.


Foto: Terje Rakke/Nordic life/Innovasjon Norge

Här finns också en av världens största havsörnskolonier. På Lofotens sydligaste öar finns jättelika fågelklippor med hundratusentals lunnefåglar, skarvar, sillgrisslor och örnar. Sälar, späckhuggare och valar kan ofta siktas i vattnen.

Ett besök på vikingamuseet vid Borg är ett måste för den som är intresserad av vikingatiden.

Sommartid badar öarna i ljuset från midnattssolen , medan vintern innebär högsäsong för det berömda Lofotenfisket, som fortfarande är av största betydelse för Lofotens befolkning.

Boende
Längs den vackra vägen finns det gott av övernattningsmöjligheter. Du kan välja mellan campingplatser, hotell, hytter, sjöhus, pensionat, bed & breakfast, uthyrda rum och lägenheter, vandrarhem och många mysiga rorbuer. Namnet rorbu betyder ungefär ”roddarbod”. Dessa sjöbodar var ursprungligen enkla övernattningsstugor för fiskarna. Idag finns de av alla kategorier, från låg till mycket hög standard.


Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge

Lofoten är verkligen fantastiskt – nästan utomjordiskt vacker!

Hittaupplevelse Halland i samarbete med Visit Norway

Mer information: http://www.lofoten.info/

Det här inlägget postades den 17 juni, 2010 av Carl Stridsberg i Allmänt och är taggat , . Lämna gärna en kommentar eller en trackback. Du kan följa nya kommentarer för det här inlägget via RSS.

Annons

Lämna en kommentar